EuroCaravan

W dobrym stylu

EuroCaravan

Jak rozmieszczać produkty spożywcze w schładzarce, by najdłużej zachowały świeżość.

Zmrożone masło i warzywa, nazbyt prędko popsuta kiełbaska – podobnych historii można ustrzec się. Wystarczy zaplanować właściwe ułożenie artykułów w lodówce. Słuszny układ towarów zgodny z regułami to najlepsze rozwiązanie. Dzięki niemu zapewnimy towarom świeżość i smak przez dłuższy czas, a równocześnie unikniemy trwonienia jedzenia spowodowanego nieodpowiednim składowaniem.

We właściwie zagospodarowanej schładzarce panuje ściśle określona hierarchia. Jest tak, bowiem wewnątrz lodówki często zachodzą pewne różnice temperatur. Najwyższa półka jest najcieplejszym punktem, w związku z tym powinna zostać zarezerwowana dla artykułów o długiej trwałości, np.

Jeśli opracowany tutaj wpis wciągnął Cię i chcesz więcej, to na pewno spodoba Ci się link do witryny producent opakowań do żywności, gdzie znajdziesz sporo treści.

żywności składowanej w słoikach. Na górze schładzarki warto ulokować dżemy lub jarzyny zamknięte w hermetycznych opakowaniach. Powierzchnia na górnych półeczkach nadaje się także doskonale do składowania ciast takich, jak chociażby serniki, które wymagają chłodzenia, ale nie bardzo niskich temperatur.

Urządzenia chłodnicze

Autor: Emilian Robert Vicol
Źródło: http://www.flickr.com

Poniżej, na centralnych półkach możemy przechowywać żywność o mniejszej trwałości. To świetne miejsce na potrawy, które zamyślamy podgrzać w najbliższej przyszłości. Powinniśmy umieścić tu również artykuły takie jak nabiał (śmietana), które potrzebują składowania w temperaturze mniejszej niż 5°C. Najzimniejsze miejsce, to znaczy najniższe półki, winniśmy przeznaczyć na jedzenie, jakie psuje się najprędzej. Tutaj warto ulokować mięso, ryby i wędliny, a także pokrojone owoce bądź jarzyny jak też artykuły w otwartych opakowaniach. Niezłym pomysłem jest też rozmieszczenie tu rzeczy, po które sięgamy najczęściej. Dzięki temu, iż znajdować się będą w bez trudu dostępnym punkcie, zredukujemy czas, w jakim będą otwarte drzwi schładzarki. Będzie to korzystnie wpływało na kondycję naszej schładzarki. Jeśli jednak schładzarka ulegnie awarii, starczy wystukać w wyszukiwarkę frazę: naprawa urządzeń chłodniczych Warszawa. Dodatkowe informacje o serwisie lodówkek.

Komory jak też szuflady mieszczące się na samym dole chłodziarki przeznaczone są na świeże jarzyny, takie jak sałata i na przykład cytrusy. Nowoczesne rodzaje schładzarek mogą dysponować oddzielną regulacją temperatury w szufladach. Dobierana niezależnie od reszty lodówki temperatura umożliwia najlepiej dopasować warunki w przegródkach do towarów w nich przechowywanych. Można dzięki temu np. prędko schłodzić trunki, oraz wino.